Staalslakken en immobilisaat, een mix van bodemassen of vervuilde grond, worden in Nederland onder meer gebruikt in funderingen voor wegen, loodsen, parkeerterreinen en als afdekking van stortplaatsen. Deze reststromen van de staalproductie, afvalverbranding en sanering van vervuilde bodems, zijn zogenoemde secundaire bouwstoffen. Deze stoffen mogen gebruikt worden door aannemers.
Omwonenden uiten via bezwaarschriften en in de media hun zorgen over de mogelijke effecten op de volksgezondheid, milieu en grondwater. Ook in de media NOS wordt aan het gebruik regelmatig aandacht besteed.
De omgevingsdiensten in Nederland zijn betrokken bij vergunningen voor gebruik van deze bouwstoffen, houden toezicht op correcte toepassing en verplichten bedrijven tot monitoring van milieueffecten. Omgevingsdienst NL is voorstander van een meld- én registratieplicht (bekijk hier de brief aan het ministerie). Dan komt er meer duidelijkheid over locaties en objecten waar deze stoffen zijn gebruikt. Staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat meldt dat per 1 januari 2026 een meldplicht wordt ingevoerd.
Voor meer informatie over staalslakken zie Toepassing van staalslakken in Nederland; hoe zit dat? | DCMR