Informatieplicht onvoldoende

Om bodem en grondwater beter te kunnen beschermen tegen het uitlogen van staalslakken is een informatieplicht onvoldoende. Omgevingsdiensten pleiten al langer voor een meldplicht voor aannemers die staalslakken als secundaire bouwstof willen gebruiken. Daarover wordt gesproken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Politiek Den Haag gaat op dit moment niet verder dan een informatieplicht. De meldplicht houdt in dat aannemers verplicht zijn te melden waarvoor en waar zij de staalslakken als bouwstof gaan gebruiken. Omgevingsdienst NL-voorzitter Ruben Vlaander is daar duidelijk over: “Omgevingsdienst NL vindt dat een informatieplicht onvoldoende is om toepassingen van staalslakken in beeld te houden en daarmee effectief toezicht te kunnen houden op deze toepassingen.” Een meldplicht geeft toezichthouders meer mogelijkheden om direct handhavend op te treden en een toepassing te laten staken, als daar een directe aanleiding voor is. Vlaander: “In die zin stellen wij dat, ook al is de invoering van een informatieplicht een stap vooruit ten opzichte van de huidige situatie, hiermee een kans is gemist om het toezicht op de toepassing van risicovolle secundaire grondstoffen te versterken.”

Bodemregelgeving

Op dit moment loopt het traject rond de herijking van de bodemregelgeving, en binnen dit traject ligt het invoeren van een meld- en registratieplicht voor risicovolle secundaire grondstoffen opnieuw ter overweging voor. “Wij zijn als Omgevingsdienst NL bij dit traject betrokken. Wij zullen ons opnieuw hard maken voor een meldplicht, dit om het toezicht op risicovolle secundaire grondstoffen te versterken”, aldus Vlaander.

Lees ook: Ministerie negeert oproepen om vervuilende staalslakken harder aan te pakken | Klimaat | NU.nl

Luister naar NPO Radio 1: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nieuws-en-co/9e6644f9-7beb-49ec-a406-f97910b219ba/2025-03-10-staalslakken-adviezen-over-strengere-regels-op-het-laatste-moment-gecanceld

Gerelateerde berichten