Op deze pagina vindt u de tekst en figuren uit de flyer ‘Circulair ondernemen doen we samen!’. Deze flyer is in samenwerking met IPO opgesteld.
U kunt de inhoud van de flyer hieronder lezen of laten voorlezen. Voor degenen die de flyer direct willen bekijken, kan dat door op de blauwe knop ‘Download flyer Circulair ondernemen doen we samen!’ te klikken.
Circulair ondernemen doen we samen!
Denkt u als ondernemer na over een duurzame bedrijfsvoering en gezonde toekomst? En heeft u vragen zoals:
- Wat levert circulaire bedrijfsvoering mij op?
- Hoe kan ik mijn productieproces duurzamer maken?
- Wat zijn de mogelijkheden voor mijn bedrijf om meer circulair te gaan werken?
- Zijn er alternatieven voor mijn grondstoffen?
- Kunnen mijn reststoffen opnieuw worden ingezet?
Of bijvoorbeeld vragen als:
- Kan ik het ontstaan van afval binnen mijn bedrijf voorkomen?
- Zijn mijn afvalstoffen nog nuttig te gebruiken? En wat moet ik daarvoor doen?
- Hoe kan ik besparen op de kosten van mijn grond- en afvalstoffen?
- En waar vind ik informatie over circulair produceren?
Wij helpen u graag verder!
Want wist u dat u hulp vanuit de overheid kunt krijgen? Bijvoorbeeld door het verstrekken van subsidies of het geven van advies? En dat ook de Omgevingsdienst in uw regio hierin het nodige voor u kan betekenen?
Op de site van de Rijksoverheid leest u er alles over. Hier vindt u meer informatie over de maatregelen voor een circulaire economie in Nederland.
En op de site van omgevingsdienst.nl vindt u een lijst met de contactgegevens van uw regionale omgevingsdienst, waar u uw vragen kunt stellen.
TIP!
Interessante sites over circulair ondernemen, adviezen en subsidies
Figuur één:
Van lineaire naar circulaire economie. het figuur is een voorstelling van een gesloten grondstoffen/productie keten. Het figuur bestaat uit drie pijlen die aangeven welke stappen in de circulaire economie worden gevolgd om deze circulair te krijgen en samen een gesloten kring vorm. In de pijlen staan termen. In de eerste pijl staat de term “recycling”. In de volgende pijl staat de term “duurzame productie”. In de laatste pijl staat de term “duurzaam gebruik”. Vanuit duurzaam gebruik volgt een pijl richting duurzame productie. Vanuit duurzame productie volgt een pijl richting recycling. Daarmee is de cirkel die de circulaire economie weergeeft gesloten. Naast de cirkel staan van boven naar beneden de termen; grondstoffen, productie, gebruik en restafval. Tussen deze termen zitten pijlen die naar de volgende term verwijzen.
Figuur twee:
Is voorstelling van een gesloten grondstoffen/productie keten. Het is een pijlen diagram met een drie pijlen. De eerste pijl wijst naar beneden en in de pijl staan de termen ‘minder gebruiken en gebruik hernieuwbaar. Deze pijl wijst naar een cirkel in de vorm van een pijl. In die cirkel staat de term langer hergebruiken. Vanuit die cirkel pijl loopt een pijl richting de eerste pijl minder verbruiken. In de pijl staat de tekst materialen en grondstoffen. Zo vormen de drie pijlen een gesloten cyclus.