Daarbij besteedden de toezichthouders vooral aandacht aan kantoren, onderwijsinstellingen, sauna’s, zwembaden en sportfaciliteiten. Het Ministerie van I&M had daarvoor 3 miljoen euro beschikbaar gesteld. Omgevingsdienst NL (de vereniging van de 29 omgevingsdiensten/regionale uitvoeringsdiensten in Nederland) heeft de werkzaamheden gecoördineerd. Het extra toezicht op naleving van de regels moet binnen enkele jaren een forse vermindering van energieverbruik opleveren. Binnenkort gaat daarvoor de Informatieplicht van start. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vraagt dan van bedrijven om zelf te melden wat ze aan energiebesparingsmaatregelen nemen. Omgevingsdiensten en gemeenten moeten dat controleren.
Bijna 4000 extra bezoeken door 200 toezichthouders
In een jaar tijd zijn 3800 extra toezichtsbezoeken uitgevoerd in ca. 29.000 uur. Totaal zijn gemiddeld 7 toezichthouders per omgevingsdienst bij het project betrokken. Dat betekent dat in totaal ca. 200 personen bezig zijn geweest met het extra toezicht op energiebesparing.
Weinig kennis over regelgeving
Een van de belangrijkste conclusies uit het jaar extra toezicht is dat de verschillende branches weinig kennis hebben van de regelgeving. Dit geldt vooral voor de kantoorbranche, scholen en zwembaden. Dit is ook een gevolg van het feit dat voorheen nauwelijks controles op energie plaatsvonden bij deze instellingen. Intussen zijn er afspraken gemaakt en enkele projecten, samen met de branche, opgestart om dit te verbeteren.
Verschillen in aanpak van handhaving
Een andere conclusie is dat er landelijk gezien grote verschillen zijn in (aanpak van) energietoezicht en –handhaving. Sommige omgevingsdiensten stellen zelf hun programma’s op, bij andere zijn de gemeenten leidend en moest voor dit project apart toestemming gegeven worden. Dit heeft consequenties voor de snelheid van de besluitvorming en planning van het uit te voeren werk.
In het eindrapport dat is opgesteld naar aanleiding van dit project worden dan ook aanbevelingen gedaan voor landelijk uniform toezicht.
Informatieplicht en energiebesparingsplicht
Het bezoeken van alle bedrijven die verplicht zijn om energie te besparen is intensief en kostbaar. Daarom heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor een andere lijn gekozen: de informatieplicht. Dit betekent dat het gemakkelijker wordt om toe te zien op de energiebesparingverplichtingen bij bedrijven. Bedrijven worden straks verplicht om door middel van een melding te laten weten welke energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Vervolgens kan de gemeente of omgevingsdienst controleren of aan de energiebesparingsplicht is voldaan.
Bedrijven gaan zo meehelpen aan het bereiken van de besparingsdoelstelling uit de gisteren van kracht geworden Klimaatwet; namelijk een vermindering van de broeikasgasuitstoot tot een niveau dat 95% lager ligt in 2050 dan in 1990.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nicole Homeijer, projectleider energiebesparing bij toezicht, via 088-3690539 of n.homeijer@odzob.nl.