Omgevingsdienst NL heeft kennisgenomen van het persbericht dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft gepubliceerd over de Milieurisico’s van LD-staalslakken. Die risico’s zijn bij omgevingsdiensten niet onbekend en waar het gebruik van staalslakken milieurisico’s met zich meebrengt, wordt door de betreffende omgevingsdienst handhavend opgetreden.
“Als omgevingsdiensten in Nederland delen we de zorg die spreekt uit het persbericht. We kennen in het land verschillende locaties waar staalslakken zijn gebruikt als een zogenoemde secundaire bouwstof, maar hebben geen landelijk totaaloverzicht”, zegt voorzitter Ruben Vlaander van Omgevingsdienst NL. Omgevingsdiensten hebben bij de politiek in Den Haag en bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al verscheidene keren aangedrongen op een meld- en registratieplicht. “Een dergelijke plicht geeft toezichthouders een veel beter inzicht in de locaties waar staalslakken liggen. Dat is onder meer van belang als op een dergelijke locatie nieuwe activiteiten worden aangevraagd”, aldus Vlaander.
Voorschriften
Aan het gebruik van staalslakken zijn technische voorschriften verbonden die bij aannemers bekend moeten zijn. Omgevingsdienst NL is in overleg om de eisen en voorwaarden voor gebruik van staalslakken aan te scherpen. Omgevingsdienst NL is betrokken bij dit herijkingstraject. Het initiatief om vooruitlopend op de herijkte regels, samen met de producenten tot een voorlopig kader te komen, zien omgevingsdiensten als een veelbelovende aanpak. “We constateren niet alleen dat in de samenleving meer zorgen zijn over de milieurisico’s, we zien ook dat het gebruik van staalslakken voor aannemers aantrekkelijk is. Daar moeten goede afspraken worden gemaakt.”
Circulaire economie
Staalslakken zijn in veel gevallen, bij correct gebruik volgens de voorschriften, een goed alternatief voor schoon zand. Het gebruik van staalslakken levert een bijdrage aan de circulaire economie. Omgevingsdienst NL vindt dat de producent en verkopers van staalslakken in het productieproces en de levering aan knoppen kunnen draaien om de milieurisico’s te verminderen. De omgevingsdiensten hebben een rol in stimuleren van de circulaire economie. Onder de vlag van Omgevingsdienst NL werken het ministerie van I&W samen in het platform afval of niet. Dit platform (zie foto) van deskundigen geeft een rechtsoordeel of een grondstof afval (verbranden of storten) is of niet. Dan kan onder voorwaarden een grondstof hergebruikt worden.