Laden Evenementen

Symposium Kennissamenwerking Omgevingsdienst NL en RIVM

Werk jij bij een omgevingsdienst, bij het RIVM, de GGD of een andere overheidsorganisatie? En wil je je richten op inhoudelijke verdieping over Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)? Of ben je op zoek naar tips en ervaringen met het organiseren van een kennissamenwerking? Schrijf je dan snel in voor het symposium Kennissamenwerking Omgevingsdienst NL en RIVM op 26 maart 2025.

Omgevingsdiensten en het RIVM zijn anderhalf jaar geleden nauwer samen gaan werken met een try-out op het gebied van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). De nieuwe samenwerkingsstructuur om kennis te delen leidde tot positieve ervaringen en resultaten, die we graag met jullie delen.

Ook verkennen we deze dag hoe de lessen vanuit de kennissamenwerking benut kunnen worden voor andere thema’s zoals bodem, energietransitie, waterkwaliteit (indirecte lozingen), circulaire economie en klimaatadaptatie. En dat doen we graag samen met jullie.

Ervaar zelf hoe het is als kennis gaat stromen. Laat je inspireren tijdens de plenaire sessie en kies vervolgens aan welke inhoudelijke of procesmatige workshops je wilt deelnemen. Je bent vanaf 9.30 uur van harte welkom op de Mauritskazerne in Ede. Deze locatie is makkelijk te bereiken met openbaar vervoer en met de auto (Let op! Stel je navigatie/Google Maps in op de locatienaam ‘Mauritskazerne’ en niet op het adres). Om 15.30 uur is er gelegenheid om met elkaar na te praten met een drankje en hapje.

Enthousiast geworden? Meld je dan nu aan voor het symposium.

 

Programma

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur Plenaire opening door dagvoorzitter Vera Dalm
Vera Dalm studeerde milieukunde en bestuurs- en organisatie- wetenschappen. In haar loopbaan staan dan ook milieu, duurzaamheid en natuur centraal. Vera was lid van de Commissie van Aartsen, die het VTH-stelsel evalueerde en bleef ook daarna betrokken bij het IBP-VTH-programma. Naast haar werk als programmamanager voor de gemeente Utrecht is zij dagvoorzitter en moderator.

10.15 uur Plenaire sessie door dr. Maurits Sanders
Dr. Maurits Sanders is oprichter en mede-eigenaar van PPS Construct. Hij doet al twintig jaar onderzoek naar Publiek-Private Samenwerking en andere vormen van interactie tussen de overheid en het bedrijfsleven. Daarmee heeft hij talrijke organisaties vooruit geholpen bij het oplossen van samenwerkingsvraagstukken en het adviseren over de inrichting en aansturing van PPS-verbanden. Naast zijn adviespraktijk werkt hij als kerndocent Publiek-Private Samenwerking bij Nyenrode Business Universiteit en is lid van de Onderwijs Commissie van het executive MBA.

11.15 uur Pauze en gelegenheid om te netwerken

11.45 uur Workshopronde I
Keuze uit één van de onderstaande workshops. Aanmelden op de dag van het symposium.

 

  • Samenwerken: wat heeft de try-out ons gebracht?
    Arjan Boxman (RIVM), Joost Verburg (Omgevingsdienst NL) en Luuk van Wel (Omgevingsdienst NL)

In 45 minuten duiken we in de ervaringen van de try-out ZZS, een project waarbij de respondenten ’tevreden’ tot ‘zeer tevreden’ waren over het verloop en de onderlinge samenwerking tussen omgevingsdiensten en RIVM. Dit terugkijken doen we aan de aan de hand van de evaluatie van de try-out ZZS.

Ontmoet de betrokkenen bij dit project en grijp je kans om hen vragen te stellen over de pluspunten van de try-out, zoals de soepele samenwerking, praktijkgerichte aanpak en het leren van elkaar. Ontdek hoe je een diepere verbinding kunt maken binnen alle lagen van betrokken organisaties en duidelijkheid kunt scheppen over tijd, capaciteit en beschikbare middelen.

Deel met elkaar de potentie voor verbreding naar andere onderwerpen en samenwerkingspartners. De opgebouwde infrastructuur biedt een uitgelezen kans voor uitbreiding naar andere gebieden samen met de betrokkenen. En benoem met elkaar de essentiële aandachtspunten voor toekomstig succes.

 

  • Multidisciplinair samenwerken in de praktijk
    Lonneke van Leeuwen (RIVM) en Jacky Priester (Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant)

“Er was eens…” In deze workshop bespreken we een actuele casus waar het RIVM, omgevingsdienst en GGD gezamenlijk aan werken.

In het dorp Chemidor stond eens een fabriek die met bijzondere chemische stoffen werkte. De dorpsbewoners maakten zich zorgen over de rookpluimen. Op een mistige ochtend riep de burgemeester alle leden van de gemeenschap bijeen, inclusief de fabriekseigenaren. “We moeten als één samenwerken,” sprak hij helder….

Benieuwd hoe dit sprookje verder gaat en hoe je kunt bijdragen aan een goed einde? In deze workshop verkennen we samen oplossingen voor een ingewikkelde, levensechte casus.

 

  • Oefeninspecties ZZS. Daar steek je echt wat van op!
    Patrick Heezen (RIVM), Peter Bekkers (Omgevingsdienst Regio Nijmegen) en Jaap Berentsen (Omgevingsdienst Achterhoek)

Een ZZS-inspectie vraagt veel kennis en inzet van een toezichthouder: hoe herken je een Zeer Zorgwekkende Stof (ZZS) tijdens een inspectie? Hoe beoordeel je of de ZZS wordt geloosd of geëmitteerd? Welke vragen stel je vervolgens aan een bedrijf? En hoe beoordeel je of voldaan wordt aan de regels ten aanzien van ZZS (voornamelijk paragraaf 5.4.4 van het Bal)? Wat is vervolgens de relatie met emissienormen en het vermijdings- en reductieprogramma (VRP)?

Als toezichthouder sta je er gelukkig niet alleen voor. Je hebt collega’s (VTH) en bent ook onderdeel van een groter netwerk van Omgevingsdienst NL en RIVM. Tijdens deze workshop helpen Peter, Jaap en Patrick je op een luchtige manier op weg. Dit doen ze aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van de toezichthouder. Ze wijzen je op mogelijkheden om je (basis)kennis en netwerk te verbeteren. Oefenen helpt!

 

  • Het onzichtbare zichtbaar maken met FLIR/OGI-metingen
    John Korsman (DCMR Milieudienst Rijnmond) en Erwin Roex (RIVM)

ZZS kun je niet altijd zien. Hoe maak je het onzichtbare zichtbaar? Aan de hand van spraakmakende filmpjes wordt de jarenlange ervaring met deze metingen gepresenteerd. Zo zie je hoe Omgevingsdienst DCMR infraroodcamera’s gebruikt om VOS- en ZZS-emissies op te sporen bij de (petro)chemische industrie. Ook andere (optische) technieken zijn ingezet en getest. Een blik op een nieuwe techniek die DCMR medio 2025 gaat inzetten ontbreekt niet. Verder wordt met deelnemers besproken in hoeverre deze methodiek ook nuttig en toepasbaar is voor andere omgevingsdiensten.

 

  • Bouwen aan betrokkenheid: hoe bereik en betrek je partijen?
    Manja Touber (Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied) en Katrien Kouwenberg (RIVM)

Regionaal samenwerken is voor meer onderwerpen dan ZZS heel nuttig. In deze workshop wordt ingegaan op wat er nodig is voor regionale samenwerking en wat de ervaringen zijn. Helpt dit bij het samenwerken met andere overheidspartners? En hoe krijg je je onderwerp ook voor het voetlicht binnen je eigen organisatie?

 

12.30 uur Lunch

 

13.30 uur Workshopronde II
Keuze uit één van de onderstaande workshops. Aanmelden op de dag van het symposium.

 

  • Kennis laten stromen door samenwerking
    Arjan Boxman (RIVM), Joost Verburg (Omgevingsdienst NL) en Luuk van Wel (Omgevingsdienst NL)

Ontwerp door samenwerking de ideale manier om kennis te laten stromen. In de workshop til je in samenwerking met Omgevingsdienst NL, RIVM en de VTH- opdrachtgevers de mogelijkheden voor kennisuitwisseling naar een hoger niveau.

 

  • Gezamenlijke uitvraag ZZS bij gemeentelijke vergunning-plichtige bedrijven; kansrijk kiezen
    Milco Agterberg (Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant)

Hoe voorkomen wij dat bij de gemeentelijke ZZS-uitvragen steeds opnieuw het wiel uitgevonden moet worden? Welke producten zijn er gemaakt om te delen binnen de omgevingsdiensten? En hoe kan er omgegaan worden met beperkte capaciteit bij de uitvraag en het beoordelen van vermijdings- en reductieprogramma’s? 

 

  • Samen praktijkervaring opbouwen met vermijdings- en reductieplannen (VRP’s)
    Sven Scheijen (Omgevingsdienst Zuid-Limburg)

Vergunningplichtige bedrijven met emissies van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) moeten elke vijf jaar een VRP opstellen. Het bevoegde gezag moet vervolgens het VRP beoordelen. Hoe gaat dat in zijn werk nadat er een VRP binnenkomt? Hoe pakken ze dat aan bij Omgevingsdienst Zuid-Limburg en hoe zorgen de omgevingsdiensten dat ze van elkaars ervaringen leren? In deze workshop is ruimte voor interactie, zodat we van elkaars ervaringen kunnen leren en de praktijk verder kunnen verbeteren.

 

  • Hoe kan je medewerkers beter bereiken en betrekken?
    Frank de Jong (RIVM) en Charlotte van Leeuwen (Omgevingsdienst Groningen)

In deze workshop laten we zien wat we allemaal hebben geprobeerd om de medewerkers van de diensten daadwerkelijk te bereiken. Leer welke tools je kunt inzetten om kennis te delen met medewerkers van omgevingsdiensten. En ervaar of jij weet te ontsnappen uit de ZZS escaperoom!

 

  • PFAS: samenwerken bij reinigingsinitiatieven
    Jacky Priester (Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant) en Lonneke van Leeuwen (RIVM)

Over PFAS weten we al best wat, maar ook nog veel niet. Delen van de kennis en ervaringen is bij zo’n onderwerp hard nodig. In deze inhoudelijk workshop bespreken we de nieuwe kennis over het opruimen van met PFAS verontreinigde grond of water. Er ligt bij dit onderwerp een grote verantwoordelijkheid bij het bevoegd gezag van de afvalverwerkers en daarmee bij de omgevingsdiensten. Het is erg complex om te beoordelen of concentreren en met name het vernietigen van PFAS afdoende gebeurt in een (geplande) installatie. Daarom is de hulp ingeroepen van het RIVM om hierover mee te denken, evenals over goede meet- en analysemethoden voor ‘exotische PFAS’ die kunnen ontstaan.

 

14.15 uur Pauze en gelegenheid om te netwerken

14.45 uur Plenaire afsluiting

15.30 uur Borrel

 

Enthousiast geworden? Meld je dan nu aan voor het symposium.

Gegevens
Voor wie
Werknemers van omgevingsdiensten, RIVM, de GGD of een andere overheidsorganisatie
Datum
26 maart
Tijd
09:30 tot 16:30
Locatie
Mauritskazerne