Om de samenwerking tussen de 28 omgevingsdiensten en het RIVM op het gebied van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) te optimaliseren is in 2023 de ‘Try-out ZZS – Kennis laten stromen’ gestart. Een succesvolle samenwerking, blijkt uit de evaluatie die door het RIVM is gemaakt.
ZZS zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Ze kunnen zich in de voedselketen ophopen, kankerverwekkend zijn of bijvoorbeeld de voortplanting belemmeren. Uitstoot hiervan moet dan ook vermeden worden. Als omgevingsdiensten zijn wij verantwoordelijk voor de uitvoering van VTH-taken, oftewel Vergunningverlening, Toetsing en Handhaving, en controleren wij of bedrijven zich houden aan de regels op het gebied van ZZS.
Goede informatievoorziening
De try-out is een van de projecten in het ‘Impulsprogramma chemische stoffen’ van het Ministerie van IenW. Naast zorgen voor een goede informatievoorziening die bruikbaar is in de VTH-praktijk was het doel van de try-out om een infrastructuur op te zetten waardoor kennis beter ontwikkeld en gedeeld wordt. Zowel met het RIVM als onderling tussen de omgevingsdiensten.
Plus- en verbeterpunten
Uit de evaluatie komen het verloop van de samenwerking, de praktijkgerichte en concrete insteek, het van elkaar leren, het werken aan kennisopbouw en de aanpak, organisatie en het management van de try-out als positieve punten naar voren. Verbeterpunten zijn er ook, onder meer blijf zorgen voor een goede verhouding met de opdrachtgevers van VTH-uitvoering (met name aansluiting VNG) en het Interbestuurlijke Programma en zorg dat je tot in de haarvaten van alle betrokken organisaties komt.
Voor iedereen bereikbaar
Het samenwerkingsmodel dat voor deze try-out is ontwikkeld wordt ingebed in de kennisinfrastructuur die de komende jaren vanuit Omgevingsdienst NL wordt opgezet, zodat de kennis op een logische plek en voor iedereen bereikbaar en makkelijk te delen is. Hierbij gaat het niet alleen om het thema ZZS, maar ook wordt de kennisinfrastructuur opgezet voor de thema’s Bodem en Ondergrond, Energie(transitie), Klimaat(adaptatie), Waterkwaliteit en Circulaire Economie.
Lees meer
In de eindevaluatie lees je onder meer wat er per regio is bereikt. Zo organiseerden de noordelijke omgevingsdiensten digitale casusuurtjes, werd in de regio Overijssel en Gelderland een training etiketten lezen opgezet en ging de regio Noord-Holland, Utrecht en Flevoland gezamenlijk aan de slag met ZZS in afvalstromen.