Leefomgeving gebaat bij robuuste omgevingsdiensten

De leefomgeving is gebaat bij robuuste omgevingsdiensten, die ervaring, deskundigheid en voldoende capaciteit in huis hebben voor goede vergunningen, scherp toezicht, doortastende handhaving en deskundige advisering. Dat is de reactie van Omgevingsdienst NL op de brief Handhaving milieuwetgeving | Tweede Kamer der Staten-Generaal die het ministerie van I&W vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Robuuste diensten zijn van groot maatschappelijk belang, onderkennen de 28 aangesloten leden. De commissie Van Aartsen trok in maart 2021 stevige conclusies over het functioneren van de omgevingsdiensten. Daarbij was onder andere de conclusie dat de diensten robuust genoeg moeten zijn om hun taken aan te kunnen.

Robuust
Omgevingsdienst NL vindt dat voor het VTH-stelsel (vergunning, toezicht, handhaving) omgevingsdiensten zowel qua inhoudelijke expertise en capaciteit als qua financiële middelen robuust moeten zijn. Daar is in het Interbestuurlijke programma afgelopen twee jaar hard aan gewerkt. Het is de taak van de eigenaren van diensten, gemeenten en provincies, om daarvoor zorg te dragen.

Ondersteunen
Het is aan Omgevingsdienst NL om met de middelen die zij daarvoor krijgt te helpen bij het versterken van het VTH-stelsel en omgevingsdiensten daarbij te ondersteunen. Door bijvoorbeeld te zorgen dat alle kennis van belangrijke thema’s gedeeld en toegankelijk is. Ook op andere thema’s ondersteunt Omgevingsdienst NL de versterking van het VTH-stelsel. Omgevingsdiensten zijn immers een belangrijke schakel tussen economie en een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving.

Criteria
De vereniging Omgevingsdienst NL, evenals VNG en IPO, omarmden in 2023 de robuustheidscriteria als middel om te zorgen voor robuuste diensten die toegerust zijn op hun taken. Op basis van die overeengekomen criteria heeft het ministerie van I&W onderzoek gedaan en constateert dat niet alle omgevingsdiensten voldoen aan de criteria. De diensten die niet voldoen gaan in gesprek met I&W over die conclusies en de ingediende plannen van aanpak. De bal ligt nu bij hun besturen over de te volgen koers. Medio 2026 moeten alle diensten robuust zijn.

Lees verder Handhaving milieuwetgeving | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Gerelateerde berichten