Eindproducten IBP VTH

De afgelopen twee jaar zijn binnen het Interbestuurlijk programma Versterking VTH-stelsel (IBP VTH) diverse producten ontwikkeld om de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving van de milieuregels in Nederland te verbeteren. Hieronder vindt u een selectie van relevante producten die binnen de looptijd van het programma zijn afgerond. Na afloop van het programma (1 oktober 2024) zullen alle producten van het IBP VTH op een externe website terug te vinden zijn. De link naar deze website volgt.

Evaluatierapport try-out indirecte lozingen

Dit rapport bevat de evaluatie van de lessen die getrokken kunnen worden ten aanzien van de governance van de try-out indirecte lozingen.

Eindnotitie robuuste omgevingsdiensten

Robuuste omgevingsdiensten zijn cruciaal voor de bescherming van de burgers en hun leefomgeving en het voorkomen van milieuschade. Een robuuste organisatie is een organisatie die wendbaar en daadkrachtig kan blijven in tijden van verandering en die onafhankelijk van externe omstandigheden of factoren naar behoren kan blijven functioneren. Dit is in deze eindnotitie vertaald naar de omgevingsdiensten.

Rapportage financieringssystematiek

Adviesbureau Arena Consulting heeft op verzoek van de stuurgroep en onder begeleiding van de werkgroep een financieringssystematiek ontwikkeld om de financiering van omgevingsdiensten stabieler, slagvaardiger en effectiever te kunnen organiseren.

Handreiking regionale beleidscyclus

Bestuursorganen die deelnemen in een omgevingsdienst moeten zorgdragen voor één uniforme uitvoerings- en handhavingsstrategie voor de omgevingsdienst en één uitvoeringsprogramma per regio. In het Omgevingsbesluit staat de beleidscyclus beschreven. Deze handreiking voor de regionale beleidscyclus is daarop gebaseerd.

Modelmandaat omgevingsdiensten

Het modelmandaat wordt beschouwd als een goede uitwerking van aanbeveling 8 van de Commissie Van Aartsen (positie directeur omgevingsdienst en onafhankelijke uitvoering van toezicht en handhaving) dat recht doet aan de positie van omgevingsdiensten om, binnen de kaders van landelijke regelgeving en het regionaal vastgestelde uitvoerings- en handhavingsbeleid op zo onafhankelijk mogelijke wijze hun taken te kunnen uitvoeren.

Eindrapport Berenschot horizontale verantwoording

Het adviesbureau Berenschot is gevraagd om samen met de werkgroep horizontale verantwoording te onderzoeken waarom dit niet werkt en met verbetersuggesties te komen.