Op deze pagina vind je de tekst en figuren uit de flyer ‘Circulaire economie in het vergunningtraject’. Deze flyer is in samenwerking met IPO
opgesteld. Je kunt de inhoud van de flyer hieronder lezen of laten voorlezen.
Voor degenen die de flyer direct willen bekijken, kan dat door op de blauwe knop ‘Download flyer CE Vergunningtraject’ te klikken. Wees er attent op
dat je altijd de meest actuele flyer gebruikt. Deze flyer én de flyer ‘Circulair ondernemen doen we samen’ voor bedrijven zijn ook op Kennisnet
geplaatst. De flyer ‘Circulair ondernemen doen we samen’ voor bedrijven vind je ook op de website van Omgevingsdienst NL.
Circulaire economie in het vergunningtraject
De uitdaging!
In 2030 moet Nederland 50% minder primaire grondstoffen gebruiken (mineralen, metalen en fossiel). Met als uiteindelijk doel een volledig circulaire economie in Nederland in 2050.
Circulaire economie (CE) is het voorkomen van uitputting van materialen en grondstoffen en het terugbrengen van grondstoffen in de keten waar het vandaan komt. Altijd met als uitgangspunt dat het een positievere milieu- en omgevingsimpact oplevert dan met het gebruik van primaire grondstoffen.
De mogelijkheden voor circulaire bedrijfsvoering en ketensamenwerking zijn niet altijd bij iedereen goed in beeld. Jij, als vergunningverlener, kunt hierin het verschil maken. We vertellen je er in deze flyer graag meer over.
Kansen en mogelijkheden
Krijg je een (concept)vergunningaanvraag of melding binnen? Of zit je aan tafel bij een vooroverleg of omgevingstafeloverleg? Kijk dan of er circulaire kansen en mogelijkheden zijn en durf deze te benoemen en te bespreken. Jij kunt als vergunningverlener het verschil maken tijdens het verkennen van een initiatief, het toetsen van een vergunningaanvraag en het opstellen van een vergunning.
Dit zijn de stappen met vragen die je helpen om de kansen in het bedrijfsproces in beeld te brengen:
Stap 1
Bekijk welke grondstoffen er zijn. Zijn er alternatieven?
- Welke circulaire materialen/grondstoffen zijn mogelijk als vervanging van primaire grondstoffen?
- Gebruikt het bedrijf een kritieke grondstof of ZZS? Dan is het zeker noodzakelijk om snel met een alternatief voorstel te komen. Je kunt het bedrijf ook zelf naar alternatieven laten zoeken en daar een termijn aan stellen. Op basis van die verkenning volgt een tweede afspraak.
Stap 2
Zie je mogelijkheden in de ontwerpfase voor hergebruik of minder verbruik? Zijn producten reparabel?
- Waar gaan restmaterialen/producten heen? Blijven deze in dezelfde keten? Hoe wordt met deze materialen omgegaan?
- Als de materialen/reststromen/producten naar een andere verwerker of keten gaan, mag het daar 1 op 1 ingezet worden of is een materiaalstatus nodig? Check de procesbeschrijving materiaalstatus.
Stap 3
Kunnen producten/onderdelen worden gebruikt of hergebruikt?
- Zijn er in het vervoer en het gebruik van de producten mogelijkheden voor verminderd verbruik of hergebruik?
Stap 4
Afval of grondstof?
- Zijn er afvalstromen binnen het bedrijf die tegen betaling worden afgevoerd? Welke circulaire kansen liggen hier?
- Check op Watrest of via andere marktplaatsen naar bedrijven die in de regio bepaalde afvalstromen opwerken tot nieuwe grondstoffen. De ondernemer hoeft daarvoor vaak niet te betalen.
Stap 5
Afvalstoffen
- Kijkt het bedrijf al naar afvalpreventie? En welke mogelijkheden zie jij?
TIP
Denk bij het beantwoorden van deze vragen of bij het inwinnen van informatie ook aan afstemming met beleidsmedewerkers, toezichthouders of collega-vergunningverleners binnen of buiten jouw Omgevingsdienst.
Figuur één:
Deze figuur bestaat uit een cirkel met 6 pijlen die elkaar opvolgen en in elkaar overlopen en gezamenlijk een cirkel vormen. In de pijlen staan termen/begrippen.
In de eerste pijl staat de term “recycling”. In de tweede pijl staat de term “ontwerp” en de derde pijl staat de term “productie”. In de vierde pijl staat de term “distributie”. In de vijfde pijl staat de term “gebruik”. In de zesde pijl de term “inzameling”.
Deze cirkel van pijlen is een vereenvoudigde weergave van de circulaire economie. Naast de pijlen staan termen: Virgin Grondstoffen en resterend afval. Virgin Grondstoffen worden in de figuur in de circulaire economie cirkel gebracht. Resterend afval wordt via een pijl uit de circulaire economie cirkel gehaald.
Figuur twee:
Van lineaire naar circulaire economie. het figuur is een voorstelling van een gesloten grondstoffen/productie keten.
Het figuur bestaat uit drie pijlen die aangeven welke stappen in de circulaire economie worden gevolgd om deze circulair te krijgen en samen een gesloten kring vorm. In de pijlen staan termen. In de eerste pijl staat de term “recycling”. In de volgende pijl staat de term “duurzame productie”. In de laatste pijl staat de term “duurzaam gebruik”. Vanuit duurzaam gebruik volgt een pijl richting duurzame productie. Vanuit duurzame productie volgt een pijl richting recycling. Daarmee is de cirkel die de circulaire economie weergeeft gesloten. Naast de cirkel staan van boven naar beneden de termen; grondstoffen, productie, gebruik en restafval. Tussen deze termen zitten pijlen die naar de volgende term verwijzen.
Wat nog meer?
Bij het schrijven van een vergunning kun je verder nog denken aan:
- Afvalpreventie (AO/IC);
- Duurzaam grondstoffenverbruik (grondstoffen); materiaalstatus (voorheen einde afvalstatus);
- Experimenteerruimte;
Maatwerk aanvullend op de vergunning (met CE voorschriften, in afstemming met het bedrijf); - Verplichte duurzaamheidsrapportage.
Verplichte duurzaamheidsrapportage
De verplichte duurzaamheidsrapportage geldt voor beursgenoteerde bedrijven vanaf 2024. En vanaf 2025 voor grotere bedrijven die vallen onder minimaal twee van de drie volgende voorwaarden:
- Meer dan 250 medewerkers
- Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar
- Meer dan 25 miljoen euro vermogen.